Na de kraamtijdNa een bevalling is het belangrijk om voldoende rust te nemen. De zwangerschap, bevalling en geboorte van de baby hebben veel impact gehad. Zowel fysiek als emotioneel. Dit is de tijd dat je went aan de nieuwe situatie, korte nachten, veel voeden. Maar daarnaast het leren kennen van je kind en het ervaren van oudergevoelens. Na je verlof begint het “gewone” leven weer. Maar nu met een kind.
|
Als de kraamzorg vertrokken isHet kan even slikken zijn als de kraamzorg voor de laatste keer jouw voordeur achter zich dichttrekt. Nu staan jullie er echt zelf voor. Zorgen voor de baby, voor jezelf en voor je relatie. Dat is een uitdaging en het is niet gek als het even duurt voordat je daarin een nieuwe balans hebt gevonden.
|
Ouder en kind teamAls de kraamtijd voorbij is, neemt het ouder en kind team (OKT) de controles van jouw kind over. Dit team van artsen en verpleegkundigen zal de groei en ontwikkeling van je kind vervolgen tot 18 jaar. Tevens is er de mogelijkheid jouw kind te laten inenten tegen veelvoorkomende (kinder)ziektes. Het OKT neemt automatisch telefonisch contact op met jou om het intakegesprek te plannen.
|
AnticonceptieEen aantal weken na de bevalling is jouw lichaam alweer hersteld. Je kunt dan weer geslachtsgemeenschap hebben met je partner. De één is er na een paar weken al klaar voor, de ander moet er maandenlang niet aan denken. Gun jezelf de tijd, maar blijf er wel met elkaar over praten. Als je weer geslachtsgemeenschap hebt, is het ook belangrijk om aan anticonceptie te denken. Je kunt namelijk kort na de bevalling alweer een eisprong hebben en zwanger raken.
|
Meer informatie
Bij verloskundigenpraktijk Astrid Limburg kun je terecht voor informatie en brochures over de periode na de kraamtijd. Bijvoorbeeld over seks, anticonceptie, sporten en werken. Na de kraamtijd zijn de huisarts en het ouder en kind centrum jouw eerste aanspreekpunt.
|
Natuurlijk kun je met vragen en twijfels ook altijd nog contact opnemen met de verloskundigenpraktijk.